4 Νοεμβρίου 2018

«ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Δ.Σ ΣΤΗΝ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΜΕΣΩ ΕΟΠΥΥ ( ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ)»







ΣΧΕΤ.:α) Η από 03/11/2018 Ανακοίνωση μας.
      β) Η από 02/11/2018 Ανακοίνωση της ΠΟΕΠΛΣ.

Συνεχεία ανωτέρω ανακοινώσεων σας ενημερώνουμε ότι ο πρόεδρος της Ένωσής μας εκπροσώπησε την ΠΟΕΠΛΣ στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την 02-11-2018 στο Αρχηγείο για την εφαρμογή του άρθρου 69 του ν. 4504/17.Η ανωτέρω συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής κ. Σαντορινιού Νεκτάριου και συμμετείχαν στελέχη των οικονομικών υπηρεσιών του Αρχηγείου ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Γεωργακόπουλος και ο Δ/ντής Οικονομικών Υπηρεσιών ΕΟΠΥΥ κ. Μπαρούς.

H επιλογή από την πλευρά της ΠΟΕΠΛΣ να εκπροσωπηθεί στην σύσκεψη από το μέλος της στο Δ.Σ και πρόεδρο της Ένωσής μας ΚΩΣΤΑΚΗ Μιχαήλ (μοναδικός εκπρόσωπος στην σύσκεψη από συνδικαλιστικό φορέα του Λ.Σ),έγινε αποκλειστικά με γνώμονα την πολυετή ενασχόληση του, με το πρόβλημα της χορήγησης των φαρμάκων στους νομούς που υπάγονται στην Ένωσή μας και κυρίως στην πόλη της Πάτρας, καθώς και της ανάληψης πρωτοβουλιών τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο παραγόντων των εμπλεκόμενων φορέων.
Όπως όλοι γνωρίζετε η Ένωσή μας ήταν από τις πρώτες πρωτοβάθμιες της ΠΟΕΠΛΣ που στήριξαν την διάταξη του άρθρου 69 από το έτος 2016 και προωθεί συνέχεια μετά την ψήφιση του την ολοκλήρωση των διαδικασιών χορήγησης φαρμάκων μέσω ΕΟΠΥΥ. Ως εκ τούτου η συμμετοχή του προέδρου της ΕΠΛΣ ΑΧΑΙΑΣ-ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ-ΦΩΚΙΔΑΣ κρίθηκε επιβεβλημένη.


Τα κυριότερα που προέκυψαν την σύσκεψη είναι τα κάτωθι:
Α)Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης του προσωπικού Λ.Σ και των έμμεσα ασφαλισμένων μελών του στο σύστημα «ΑΤΛΑΣ» του ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) έτσι λοιπόν μπορούν να εκδοθούν ηλεκτρονικές συνταγές όταν απαιτηθεί.
Β)Με τα επιχειρήματα  που πρόβαλε ο πρόεδρος της Ένωσής μας στην σύσκεψη μπόρεσε να κάμψει τις αντιρρήσεις και τα διλλήματα που προέβαλαν οι Υπηρεσιακοί παράγοντες ως προς την ένταξη μας στο σύστημα χορήγησης των φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ. Τονίζοντας κυριότερα ότι με αυτόν τον τρόπο οι Λιμενικοί και τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη τους θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στην φαρμακευτική παροχή και στα πιο απομακρυσμένα μέρη της Χώρας χωρίς να χρειάζεται πλέον να ψάχνουν συμβεβλημένα φαρμακεία (καθώς όλα τα φαρμακεία είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ) ή να υποβάλλονται στις χρονοβόρες διαδικασίες να εισπράξουν τα χρήματα της φαρμακευτικής δαπάνης από το Αρχηγείο.
Γ)Θα απαιτηθεί μια τροποποίηση του νόμου ως προς την εκκαθάριση της φαρμακευτικής δαπάνης του Αρχηγείου μας η οποία πλέον θα μπορεί να γίνεται και μέσω ΕΟΠΥΥ, ο Αναπληρωτής Υπουργός κ.ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ ενημέρωσε ότι θα ενταχθεί στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του Υπουργείου μας.
 Δ)Αναμένουμε το προσεχές χρονικό διάστημα να αποσταλεί από τον ΕΟΠΥΥ έτσι όπως ενημέρωσαν οι εκπρόσωποι του, το σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης, προκειμένου επεξεργαστεί από τις  Οικονομικές Υπηρεσίες του Αρχηγείου μας και υπογραφεί στην συνέχεια να ξεκινήσει η παροχή φαρμάκων μέσω ΕΟΠΠΥ.
Ε)Το χρονοδιάγραμμα που δόθηκε για την εφαρμογή της νέας διαδικασίας είναι το τέλος Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.
ΣΤ)Η σπουδαιότητα αυτής της συμφωνίας, διότι θα συνεχίσουμε να διατηρούμε την Υγειονομική κάλυψη από τον ασφαλιστικό μας φορέα και μόνο η φαρμακευτική παροχή θα πραγματοποιείται από τον ΕΟΠΠΥ.



Τελειώνοντας αποδεικνύεται περίτρανα για άλλη μια φορά ότι η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Αχαΐας-Αιτωλοακαρνανίας -Φωκίδας βρίσκεται πάντα τα τελευταία χρόνια παρούσα στις εξελίξεις που αφορούν την καλυτέρευση των εργασιακών-οικονομικών-υγειονομικών συνθηκών όλων των συναδέλφων με την ανάληψη πρωτοβουλιών, την κατάθεση εποικοδομητικών  προτάσεων και τον άρτια καταρτισμένο συνδικαλιστικό λόγο.







                                Για το Δ.Σ

           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                      Ο  Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

         
         ΚΩΣΤΑΚΗΣ Μιχαήλ                     ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ Ιωάννης